Funktionär

För att vi ska kunna genomföra ett Polardistans behöver vi dig som funktionär! Funktionärerna är tillsammans med tävlingsledningen tävlingens grundpelare och utan alla funktionärer är Polardistans en omöjlighet. 

Att vara funktionär kan innebära allt från att hjälpa till med frukost för de tävlande på tävlingsdagen, vara handräckning vid starten, hjälpa veterinären vid veterinärbesiktningen, vara ute på en checkpoint och lotsa trötta förare och hundar till en viloplats eller att stå vid en vägövergång, hjälpa någon av domarna med utrustningskontroll med mera. Det kan även innebära att arbeta med webben eller att bemanna sekretariatet.

Arbetet som funktionär kan innebära långa arbetspass, glada och nöjda tävlande men också trötta och besvikna sådana, vårvintersol, snöstorm och kanske månskensnätter, nya vänskapsband och många erfarenheter. En sak är säker, det är en vecka man inte glömmer!

Som funktionär kan du få flera olika arbetsuppgifter och du kan även få arbeta på olika platser längs banan. Ofta har man inte bara ett uppdrag under veckan. Vi försöker få till så varierande uppdrag som möjligt för att du som funktionär ska få uppleva så mycket som möjligt.

Är du bra på eller intresserad av att vara funktionär läs då “Funktionärshandboken” nedan och bestäm dig sedan för var och när du vill hjälpa till.

FUNKTIONÄRSHANDBOK


Genom att du skickar in din anmälan till oss så godkänner du samtidigt att Polardistans får publicera ditt namn på hemsidan.

Bra att veta om Polardistans
Högkvarteret för Polardistans är Särna camping. Detta är mål och startområde och här finns också sekretariatet. Särna camping ligger verkligen mitt i byn, väl synligt från ”huvudgatan”. Sekretariatet är beläget i det stora gula huset och det är här vi träffas när ni kommer. Vi kommer att ha funktionärsmöte på söndag kväll innan tävlingens officiella öppning/start.

Särna är inte så stort men det finns en Konsumbutik (söndag stängt), bensinstation som har lite ätbara basvaror, pizzeria och lite annat smått och gott.

Boende för funktionärerna är kostnadsfritt och ordnas av arrangörerna. Boende kan vara av varierande kvalitet och efter först till kvarn princip. Kan vara från vandrarhemsboende till delad sovsal på hårt underlag. Ta med eget liggunderlag och sovsäck.

Ett arbetsschema för veckan kommer att utarbetas så att man ser när man ska vara i tjänst och när det eventuellt kan finnas tid för annat. Arbetstiderna kan variera och det kan vara både tidiga morgnar och sena kvällar och nätter. Arbetsbelastningen beror på hur många funktionärer som vi får. Vi kan inte garantera att du som funktionär kommer att ha tid att ta särskild hand eller köra egna hundar.

Frukost finns för självservering i Bystugan eller uppe på checkpoint. Man tar själv ansvar för att förse sig med frukost och diskar sin egna disk.

På fredag avslutas tävlingsveckan med prisutdelning och bankett för de tävlande

Vi kommer även avsluta veckan med en middag för alla funktionärer på lördagskvällen..

Särna är ett riktigt köldhål och vi har haft nätter med temperaturer neråt -35 C! Då gäller det att vara välklädd ute på sin checkpoint. Det är inte alltid kallt, ibland är det också strålande sol. Kort sagt: Förbered dig på en veckas vildmarksliv så kommer det att bli bra!

På vissa ställen finns det ingen mobiltäckning för det vanliga nätet. Det kan vara bra att veta för dem där hemma så de inte blir oroliga om du inte svarar på några dagar. Naturligtvis har vi system för kommunikation men de kan inte utnyttjas för privat bruk.

Som funktionärer är vi alla representanter för Svenska Polarhundklubben (SPHK). Alla funktionärer måste vara beredda på att när som helst på dygnet rycka ut om något händer. Det innebär att all alkoholförtäringen inte är tillåten under tävlingsveckan, 5-8 mars 2019.

Bra saker att ha med dig:

 • liggunderlag/luftmadrass
 • sovsäck/täcke
 • kudde
 • snöspade/skyffel
 • ryggsäck
 • termos
 • reflexväst
 • pannlampa/ficklampa
 • solglasögon
 • varma kläder, mössor och vantar
 • varmt och torrt till fötterna (om man vill förbättra prestandan på sina vinterskor kan man införskaffa en tjock frigolitskiva att stå på)

Vill du vara med att genomföra Nordeuropas tuffaste draghundstävling för renrasiga polarhundar: den naturliga utmaningen – så anmäl dig som funktionär med hjälp av detta formuläret nedan. Skriv gärna i meddelanderutan om du har önskemål om funktionärsområde, om du har hund med dig samt eventuella allergier eller annat som kan vara bra för oss att veta.

Har du frågor om att vara funktionär på Polardistans så hör av dig till Gerda, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Välkommen till en trevlig hundvecka i vackra Särna!


LÄMNA DIN INTRESSEANMÄLAN I DETTA FORMULÄR